Więcej szczegółów o kapuście kiszonej ekologicznej.
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kiszonej kapusty jest niezaprzeczalnie cząstką polskiej kuchni. Jest ona składnikiem szeregu dań i przeciętny Polak bardzo często widzi ją na swoim talerzu. I popieramy to, bo kapusta kiszona to niezmiernie zdrowe pożywienie.
Kwaszona kapusta – źródło potrzebnych minerałów i witamin
Kapusta kiszona, lub kwaszona, jako że te dwie nazw stosuje się na zmianę, to jeden z tych produktów żywnościowych wynalezionych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne magazynowanie pokarmów. Drobno poszatkowane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez wiele miesięcy na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej. Kiedyś konsumowanie kiszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie konieczne witaminy czy składniki odżywcze, których pozyskanie w zimowe miesiące było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli współcześnie. A trzeba zaznaczyć, że w kwaszonej kapuście jest mnóstwo substancji, które są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej między innymi właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się również inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B12, B5, B3). Prócz tego, kapusta kiszona to źródło m.in. żelaza, probiotyków i potasu. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, wobec tego poleca się jego konsumpcję osobom na diecie.
W jakich posiłkach znajdziemy kapustę kiszoną?
Kiszona kapusta na naszych talerzach spotykamy zarówno jako bazowy element potraw, jak i jako dodatek do nich. Niegotowaną zwykle je się ją w postaci surówki z tartą marchewką lub posiekaną cebulką, która współgra z daniami z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – oprószoną odrobina cukru. To też składnik, który znakomicie harmonizuje z grzybami i mięsem, więc robi się z niej farsz do pasztecików, łazanek i pierogów. Rzecz jasna, bez kapusty kiszonej nie byłoby najsmaczniejszych polskich dań jak bigos, kapuśniak czy góralska kwaśnica.
Praktycznie każda rodzina posiada własny sposób na kwaszoną kapustę, lecz obecnie okazjonalnie zakwasza się ją w mieszkaniu, bo nie ma już potrzeby magazynowania jedzenia na okres zimy. Kwaszoną kapustę w małych oraz wielkich pojemniczkach bez trudu dostać można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją przez internet. Producenci mają w swojej ofercie także ekologiczną kapustę kwaszoną.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]