Więcej szczegółów o soli kłodawskiej niejodowanej.
Sól to substancja konieczna do prawidłowego działania naszego organizmu. Jakie zalety ma różowa sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu warto stosować je w gastronomii?
Atuty soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak posiłków. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej rozważne porcje (w granicach 6 gramów w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek regulujący utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów szacowanych na prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele cennych minerałów i pierwiastków, między innymi magnez, żelazo czy selen, a przy tym jest pozbawiony szkodliwych składników i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska świetnie uwydatnia smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, potasu i żelaza
Sól kłodawska niejodowana natomiast to składnik o dużym stopniu czystości – posiada 97% NaCl i jest świetnym dodatkiem do naszych przetworów. Jest cennym źródłem magnezu, wapnia czy żelaza, innymi słowy pierwiastków potrzebnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie traci swoich cech i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień używana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]