Więcej o barszczu czerwonym z zakwasu na artmankiszonki.pl.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to potrawa typowo na święta, którą podajemy najczęściej w trakcie Wigilii bądź hucznych rodzinnych zabaw. Tam, gdzie tradycja spożywania posiłków z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych potraw.
Barszcz czerwony – danie wszechstronne
Zdawałoby się, że barszcz czerwony to łatwy do przygotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość pożywną potrawą. Lecz właśnie jego kwaśny, a jednocześnie lekko słodkawy aromat sprawia, że świetnie współdziała on z bardzo różnorodnymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – jedni wrzucają weń uszka z kapustą, grzybami lub mięsem, inni preferują w nim kiełbasę, jajko na twardo oraz ziemniaki. Barszcz czerwony to doskonałe posiłek obiadowe, lecz również wyśmienita przekąska albo ciepła kolacja – gorący kubek tej zupy świetnie pasuje do drożdżówki z kapuścianym farszem lub chrupkiego krokiecika z grzybami.
Należy wspomnieć, że barszcz czerwonynie jest zupą zbyt tuczącą, jeśli nie dodano do niego śmietany. Danie to uznawane jest za zdrowe, gdyż dostarcza organizmowi witaminy z grupy B i witaminę C, mangan, kwas foliowy, a także dużo żelaza, toteż zaleca się je anemikom. Tymczasem z uwagi na to, że bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym najczęściej spożywa się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony smakuje wybornie na bazie zakwasu z kwaszonych buraków!
Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz z buraków – każdy szef kuchni używa własnych ulubionych dodatków i inaczej przyprawia tę potrawę. Jedni kochają pikantny barszcz, dobrze pieprzny, drudzy wsypują do niego łyżeczkę cukru, żeby wydobyć naturalną słodycz buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli przygotowuje się go na bazie zakwasu. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej specyficzny, kwaśny aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym zawiera więcej pożytecznych składników odżywczych. Zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przyszykować samodzielnie, ale okres fermentacji – w zależności od panujących w domu warunków – trwa około 7 dni. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd dopadnie cię ochota na to danie, w żadnym wypadku nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie albo online.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]