Słodkie dodatki do kawy dla prawdziwych smakoszy

Słodkie dodatki do kawy dla prawdziwych smakoszy

Szukasz słodyczy włoskich? Skieruj się tu.

Przywykliśmy do picia kawy w biegu w drodze do pracy bądź zamiast śniadania. Nic w tym dziwnego, ponieważ napój ten z powodu znajdującej się w niej kofeinie pobudza i pozwala z energią stawić czoło zaplanowanym obowiązkom. Często pomijamy to, że kawa w zestawieniu z różnorodnymi dodatkami może przekształcić się w słodki deser, przy którym można się wyluzować po napiętym dniu w pracy. Które wobec tego ciastka i słodkości najlepiej smakują z kawą?

Dodatki do kawy, które uwydatniają walory smakowe tego napoju

Do kawy, w szczególności jeżeli lubimy pić ją bez cukru i czarną, doskonale pasują wszystkie przysmaki, które równoważą jej cierpki smak. To m.in.:
desery z miodem, toffi i karmelem – holenderskie stroopwafle, pomadki mleczne lub sezamki – te słodycze świetnie pasują do popołudniowej kawy i interesującej lektury;
nugaty – rewelacyjny deser produkowany z ubitych białek i miodu, do których dodaje się prażone orzechy (posiekane lub w całości), niekiedy z dodatkiem kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny frykas, który w Europie spożywa się w okresie Bożego Narodzenia we Francji, we Włoszech i w Hiszpanii. Tam też produkuje się najlepsze nugaty;
orzechy, migdały oraz ciastka z ich dodatkiem – czy spałaszujemy do kawy garść orzechów, po prostu ciastka z ich dodatkiem lub delikatne makaroniki pieczone z mąki migdałowej, na pewno będziemy zadowoleni z tego połączenia. Należy jednak mieć na uwadze, że orzechy zawierają sporo tłuszczy, co prawda tych zdrowych, ale i tak radzimy spożywać je z rozwagą;
kruche ciastka – np. herbatniki, ciastka owsiane oraz biszkopty, a więc wszystkie słodkości, które można zanurzyć w kawie;
cynamonowe ciasta – mamy na myśli szarlotki i cynamonowe drożdżówki. Cynamon znakomicie intensyfikuje smak kawy (można go dodać także wprost do napoju, np. posypać nim aksamitną piankę naszej mokki);
czekolada – kawa i parę kawałków ciemnej czekolady to zestawienie, które zachwyci nawet najbardziej kapryśne osoby. Oczywiście polecamy wybierać czekoladę najlepszej jakości z wysoką zawartością miazgi kakaowej (od 70%) oraz z niewielką zawartością tłuszczu i cukru. Najlepsze tabliczki czekolady poznaje się po wyraźnym chrupnięciu podczas jej łamania.

Kontakt z firmą:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]