Od wieków w rodzimej kuchni wykorzystuje się kwaszone warzywa. Ostatnio jednak raz za razem mówi się też o własnościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To wręcz tzw. superfood, który współcześnie często spotykany jest na półkach marketów w alejkach z przetworami.
Sok z kapusty kiszonej – czy warto go regularnie pić
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty raz za razem podawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że sok jest kwaśny, ale niezmiernie zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to w zasadzie bomba witaminowa! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy B3, A, C oraz E, a także rozmaite minerały, jak potas, żelazo i sód. Wiele osób ma trudności z przywyknięciem do kwasowego smaku tego soku, ale warto wypijać go systematycznie, bo eliminuje toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu i ma dobry wpływ na pracę jelit, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić brak witaminy C, co podnosi odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się też osobom cierpiącym na anemię z uwagi na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet ze zdrowym produktem nie wolno przesadzać – wystarczy spożywać maksymalnie 250 ml soku dziennie.
Gdzie nabyć sok z kiszonego buraka oraz innych warzyw?
Innym popularnym sokiem, którego używamy od zawsze w kuchni, a który konsumujemy także jako przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. Zawiera on wiele witamin i ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: redukuje poziom cholesterolu, poprawia koncentrację, a równocześnie dobrze wpływa na przemianę materii. Chociaż buraki cechują się dużą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać cukrzycy. Nie poleca się jednak jego spożycia przez osoby cierpiące na reumatyzm lub choroby nerek, a także kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży.
Jeśli nie masz możliwości, aby przygotować soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w swoim sklepie bądź zamówić online w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, iż tego typu soki trzeba magazynować w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]