Odważ się na więcej w kuchni – food pairing

Odważ się na więcej w kuchni – food pairing

Więcej na temat food pairing na warsztatqulinarny.pl.

Co prawda przywykliśmy do tradycyjnych kombinacji aromatów, nie oznacza to, iż łączenie ze sobą potraw, które na pozór w ogóle się wykluczają, nie może dać ciekawych i, co ważne, pysznych wyników. Przekonujemy się o tym na każdym kroku. Ogromny wpływ na nasz zmysł smaku miało niewątpliwie pojawienie się w sprzedaży nieznanych dotychczas w naszym kraju artykułów spożywczych, jak również otwarcie się na inne zwyczaje kulinarne. Dzięki temu chociażby kombinacja egzotycznych sosów owocowych z mięsem rzadko już zaskakuje. Osoby, które zagustowały w takich niespotykanych fuzjach smakowych chętnie inicjują własne eksperymenty i na własną rękę próbują coraz to bardziej nietuzinkowych połączeń. By te jednak dały wyczekiwane wyniki, trzeba uprzednio wyposażyć się w kulinarną wiedzę.

Food pairing – sztuka mieszania ze sobą smaków

Chcąc, aby nasze kulinarne poszukiwania istotnie były powodem ekscytacji oraz pozwalały odnaleźć nowe smakowe doznania, powinno się działać zgodnie z regułami przyjętymi w dzisiejszej sztuce kulinarnej. Te, naturalnie, są zaledwie wskazówkami, o których nie wolno zapominać, by aromaty łączyły się w niebanalną, a jednak harmonijną całość. Najlepiej uczynimy, jeśli przyswoimy sobie food pairing. Tym mianem określa się umiejętność mieszania ze sobą smaków, które ogólnie uchodzą za zupełnie do siebie niepasujące. Wszystkie zasady food pairingu są tymczasem dokładnie przemyślane, a u ich podstaw leży szeroka wiedza z dziedziny biochemii, dotyczącą przede wszystkim zawartości poszczególnych substancji w wykorzystywanych produktach. Food pairing traktuje nie tylko o jedzeniu, lecz też o napojach (w tym tych zawierających alkohol).

Food pairing. Czy każdy może się to opanować?

Do uprawiania food pairingu konieczne są spora fantazja i instynkt, jednakże to nie one będą najistotniejsze. Dużo bardziej jest istotna teoretyczna wiedza z obszaru zawartości konkretnych substancji w ingredientach potraw, jak również tego, jak łączą się one z pozostałymi związkami. Wobec tego trafną decyzją będzie uczestnictwo w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez zawodowego szefa kuchni – tym bardziej, że przekazanie niezbędnej wiedzy trwa nie więcej niż kilka godzin.

Kontakt z firmą:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]